Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Spomenik Maršala Tita, 1997, bron

Avtor: Antun Augustinčić (1900–1979)

Tito je upodobljen kot razmišljujoč strateg in revolucionar, ki med hojo z rokami, sklenjenimi na hrbtu, strmi predse in razglablja. Oblečen je v vojaško uniformo in dolg preko ramen ogrnjen plašč, ki poudarja težo plastične gmote. Monumentalen kip Maršala Tita dominira nad celotnim kompleksom osrednjega mestnega trga.

Titov trg

Je eden najbolj impresivnih mestnih trgov iz socialističnega obdobja na območju celotne bivše Jugoslavije.

Osnovni načrti za modernizacijo Velenja so bili v osnovi precej skromni, vendar, ko je Tito izvedel za ambicioznega direktorja velenjskega rudnika lignita Nestla Žganka, ki je podvojil donos rudnika, znižal proizvodne stroške in zvišal profit, vse to v zelo kratkem obdobju nekaj let, so se njegovi načrte za Velenje spremenili.

V načrtih za mogočno širitev in urbanizacijo mesta se je znašel tudi Titov trg, ki je kljub času vse do danes obdržal skorajda svojo prvotno podobo. Tukaj so se zvrstili številni pomembni dogodki in praznovanja, prav tako pa služil kot kulisa številnim pomembnim političnim srečanjem.

Josip Broz Tito (1892–1980)

Jugoslovanski revolucionar in državnik. Bil je generalni sekretar in kasneje predsednik Komunistične partije Jugoslavije (1939–1980), vrhovni poveljnik Jugoslovanskih partizanov (1941–1945) in Jugoslovanske ljudske armade (1945–1980) ter maršal (1943–1980), premier (1945–1953) in predsednik (1953–1980) Jugoslavije.

Tito je bil idejni vodja »Druge Jugoslavije«, socialistične federacije, ki je na ozemlju Balkana delovala od 2. svetovne vojne do leta 1991. Bil je prvi komunistični vladar, ki je premagal Sovjetsko nadvlado in velik podpornik socializma.

Oglejte se spomenika Tita v 3D različici z dodatnimi razlagami.

#VisitSaleska