Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Velenje v Tallinnu, letošnji zeleni prestolnici

V petek, 20. januarja, je v Tallinnu, glavnem mestu Estonije, potekala otvoritvena slovesnost, saj je Tallinn v letošnjem letu zelena prestolnica Evrope. Dogodka in dan prej tudi delovne konference s predstavitvijo smernic za pripravo programov se je udeležila tudi ekipa iz Velenja, saj bomo drugo leto nosilec naziva zeleni list Evrope in smo že začeli s pripravo programa za naslednje leto. Velenje je bilo namreč konec oktobra v Franciji s strani Evropske komisije izmed treh finalistov izbrano za prejemnika naziva zeleni list in smo zato prejeli 200 tisoč evrov sredstev za izvedbo dejavnosti v letu 2024. V letu 2024 smo nosilci naziva EU zelena prestolnica – Valencia, nosilci naziva EU zeleni list pa Velenje in dansko mesto Elsinore.

V januarju smo že izvedli nekaj delavnic z različnimi skupinami, podjetji in institucijami, ki delujejo v naši lokalni skupnosti, nekatere pa nas čakajo v prihodnjih dneh. Na podlagi predlogov, ki smo jih s pomočjo delavnic dobili, bomo skupaj pripraviti bogat program dogajanja in aktivnosti, ki bodo zaznamovali naslednje – za nas zeleno leto. K sodelovanju bomo seveda povabili vse Velenjčanke in Velenjčane, društva in institucije, saj želimo, da bo leto 2024 resnično obarvano z zelenimi projekti.

V sklopu slavnostnega odprtja, so v Tallinnu pripravili tudi konferenco, kjer so predstavniki različnih držav predstavljali dobre prakse in tudi izkušnje, s kakšnimi težavami so se soočali pri vpeljevanju zelenih sprememb v svojem kraju.
Oktobra bodo v Tallinnu razglasili zmagovalce in nosilce zelenih nazivov za leto 2025.

Nagrada Green Leaf Award (Zeleni list) je bila ustanovljena leta 2015 in izvira iz European Green Capital Award (Evropska zelena prestolnica), podeljuje pa jo evropska komisija. Poudarja zelena dejanja in združuje cilje, ambicije Evropskega zelenega dogovora, iniciative The New European Bauhaus in Akcijskim načrtom za ničelno onesnaževanje. Je iniciativa za promocijo in nagrajevanje truda lokalnih skupnosti. EU Green Leaf award za 2022 sta prejela mesto Valongo iz Portugalske in mesto Winterswijk iz Nizozemske.

Naziv zelene prestolnice Evrope se vsako leto podeli evropskemu mestu z več kot 100.000 prebivalci, ki se je izkazalo za vodilno na področju okoljske, družbene in gospodarske trajnosti. V državah, kjer ni mest z več kot 100.000 prebivalci, se lahko prijavi največje mesto. Mesta, ki niso dovolj velika, da bi se potegovala za naziv zelene prestolnice Evrope, lahko kandidirajo za evropski zeleni list (EGLA). Nagrada je namenjena mestom z 20.000 do 100.000 prebivalci, njen cilj pa je priznati in spodbujati prizadevanja teh mest za boljše okoljsko upravljanje in rezultate.

Vir: MOV

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska