Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Zavod za turizem Šaleške doline je pristopil k projektu dan brez zavržene hrane

Lidl Slovenija in program Ekošola kot pobudnika Slovenskega dne brez zavržene hrane v sodelovanju s številnimi partnerji že tretje leto zapored pripravljata širok nabor aktivnosti za obeležitev dneva brez zavržene hrane. Skupaj s partnerji projekta – Ekologi brez meja, Zvezo prijateljev mladine Slovenije, TAM-TAM, Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Etri skupino z Mini tovarno želijo ob tem dnevu slehernega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter predstaviti številne možnosti uporabe prehrambnih izdelkov, ki pogosto ostanejo neporabljeni, ter ozaveščati o pomenu preudarnega načrtovanja nakupov.

Gibanju za zmanjševanju količin zavržene hrane se lahko pridruži prav vsak, ki je predan zmanjševanju obremenitev našega planeta, ne glede na to, ali gre za posameznika, ustanovo, podjetje ali drugo organizacijo. Z učinkovitim ukrepanjem lahko postanemo zgled in navdih za ljudi po svetu.

Zavržena hrana je danes eden večjih globalnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno.  Odvržemo ogromne količine neporabljene, pretečene ali celo sveže hrane, saj imamo v razvitih državah svežo in poceni hrano vedno na dosegu roke. Po podatkih Statističnega urada RS je vsak prebivalec Slovenije v letu 2021 zavrgel povprečno 68 kg hrane. Tako je v letu 2021 nastalo kar 143.254 ton odpadne hrane, od tega več kot 50 % v gospodinjstvih.

S pristopom k pobudi se je Zavod za turizem Šaleške doline zavezal, da:

  1. Bo odgovorno, premišljeno in preudarno ravnala s hrano.
  2. Bo skrbela za to, da bo v koših za smeti končalo čim manj hrane, ki je še vedno užitna in je lahko še uporabna.
  3. Bo zaposlene, poslovne partnerje in druge, ki lahko primaknejo svoj delček k cilju pobude, informirali in spodbujali k zmanjševanju količin zavržene hrane.

Težava gostinstva je v tem, da je težko predvideti število gostov in velikosti obrokov, zato nastajajo zavržki hrane. Vabimo vas, da svoj delček k zmanjšanju količin zavržene hrane prispevate tudi vi skrbnim načrtovanjem, z oblikovanjem obrokov po meri gosta v smislu velikosti porcij od majhnih pa do velikih (M, L, XL) in skupaj z nami ustvarjajte boljši svet!

Na Zavodu za turizem Šaleške doline si pri organizaciji kulinaričnih dogodkov med drugimi prizadevamo za čim manj zavržene hrane in spodbujamo klimatskim spremembam prijazne jedilnike. Spodbujamo rabo lokalne kulinarike in hrane, ki je pridelana skladno z ekološkimi standardi, je sezonska in manj predelana. Gostince opozarjamo, da jo pripravljajo za določeno število oseb in si prizadevamo, da ne pristane med odpadki. Dober primer takšnega dogodka je Dolga miza, ki se je lansko leto odvila v Starem Velenju.

V pomoč vam bodo tudi Nasveti za manj zavržene hrane in Reciklirana kuharija: LIDL: Boljši svet » OSMA KNJIŽICA RECIKLIRANA KUHARIJA (boljsi-svet.si).

Vsem se že vnaprej zahvaljujemo za podporo trajnostnim prizadevanjem in jih naprošamo, da tudi sicer ravnajo čim bolj prijazno okolju.

Podpisana zaveza.

Nasveti za manj zavržene hrane.

 

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska