Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Zavod za turizem Šaleške doline podpisal zavezo za izločanje plastike iz slovenskega turizma

Zavod za turizem Šaleške doline je v teh dneh podpisal zavezo za izločanje plastike iz slovenskega turizma. Temelj turizma v Šaleški dolini in Sloveniji je narava in skrb, da jo ohranimo za naše zanamce. Odpadki so del vsakdanjega življenja, s turističnim obiskom pa se njihov obseg povečuje. Ni sporna vsa plastika, pač pa plastika za enkratno uporabo. Pandemija Covid-19 je še dodatno spodbudila uporabo plastike za enkratno uporabo, zato je zdaj čas, da jo postopno izločimo iz turizma Šaleške doline.

Delovali bomo po načelih “Global Tourism Plastic Initiative” ter v danem zaporedju:

  1. Odpravili bomo vso problematično in nepotrebno plastično embalažo in predmete.
  2. Prešli bomo z modelov za enkratno uporabo na modele za večkratno uporabo.
  3. Uporabljali bomo plastično embalažo, ki jo je mogoče ponovno uporabiti, reciklirati ali kompostirati, k temu bomo spodbujali dobavitelje.
  4. Povečali bomo količine reciklirane vsebine pri plastičnih izdelkih.
  5. Vlagali bomo v povečanje stopnje recikliranja in kompostiranja plastike.
  6. Poročali bomo o napredku pri doseganju ciljev glede šterih ključnih artiklov za izločitev plastike za enkratno uporabo iz slovenskega turizma.

 

K podpisu zaveze za izločanje plastike za enkratno uporabo vabimo tudi turistične ponudnike Šaleške doline in ostale deležnike. S pristopom se zavezujete k izločitvi 4-ih artiklov (plastična embalaža za hrano, plastični kozarci, plastenke in plastična embalaža v hotelskih sobah) in k delovanju po 6-ih načelih za izločanje plastike za enkratno uporabo iz slovenskega turizma. Partnerji, ki boste pristopili k podpisu zaveze in implementaciji izločanja plastike za enkratno uporabo iz slovenskega turizma, boste izpostavljeni v komunikaciji Zavoda za turizem Šaleške dolin in Slovenske turistične organizacije, vključeni v prijave za nagrade, na dogodke itd.

 

Trajnostnemu razvoju turizma sicer v Šaleški dolini sicer že več let dajemo velik poudarek. Velenje tudi ponosno nosi znak Slovenia Green Destination Silver, Zavod za turizem in številni ponudniki pa so v preteklem letu pridobili tudi globalni znak Safe Travelers ter znak kakovosti Green&Safe.

 

Skupaj pokažimo gostom, da je Šaleška dolina zelena in odgovorna turistična destinacija, ki sistematično naslavlja izzive plastike za enkratno uporabo.

 

Več informacij je na voljo na povezavi. Spremljajte nas preko spletne strani visitsaleska.si in socialnih omrežjih @VisitSaleska.

 

Prijazen pozdrav,

Zavod za turizem Šaleške doline

 

 

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska