Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Zeleno osvetljena Vista ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o gastroshizi

Vista – park z razgledom se bo 30. julija 2023 ob Mednarodnem dnevu ozaveščanja o gastroshizi obarvala z zeleno barvo.

Gastroshiza je stanje okvare trebušne stene, skozi katero izstopa vsebina iz trebuha, ki skoraj vedno vključuje črevesje, včasih pa tudi druge organe. Diagnosticira se lahko z ultrazvokom v nosečnosti, kjer se diagnoza kot dokončna vzame okoli 16. tedna, saj je do takrat naravno, da se organi še razvijajo izven ploda. Po porodu je potrebna vsaj ena operacija. Trajanje bolnišničnega zdravljenja, potek okrevanja in končne posledice so za vsakega otroka individualne. Gastroshiza se v povprečju pojavi v 1:2000 primerih, vzrok pa še ni znan.

Fundacijo Global Gastroschisis je leta 2009 ustanovila Meghan Rauen v spomin na svojega sina Averyja, ki je živel 4 mesece in umrl 30.7.2009. Zato je ravno 30.7. izbrani za dan ozaveščanja o gastroshizi. Potek okrevanja vključuje parenteralno hranjenje in hranjenje po sondi, skozi katero se včasih črpa vsebina želodca. Ko vsebina, izvlečena iz sonde, postane zelena (limeta zelen odtenek), pomeni, da se je črevesje prebudilo, da prebava deluje in da je dojenček potencialno pripravljen na normalno hranjenje. To je prvi znak, da gre okrevanje v pravo smer. Zato je limeta zelena uradna barva gastroshize.

Da bi ozaveščali o gastroshizi, vsako leto 30. julija po vsem svetu organizirajo osvetlitev različnih znamenitosti z zeleno barvo. Lansko leto se je mesto Velenje na ta način pridružilo obeleževanju dneva ozaveščanja o gastroshizi. Letos upamo, da se bodo pridružila tudi večja slovenska mesta po vzoru mest na Hrvaškem, v Srbiji in Črni gori.

Bodočim staršem vsekakor svetujemo, da se povežejo z družinami, ki so vse to že prestale, se pozanimajo o imenih zdravnikov in bolnišnici, kjer so bili otroci zdravljeni, koliko dni so bili operirani in po kolikšnem času so bili odpuščeni domov. Po izbiri bolnišnice se vse nadaljnje odločitve dogovarjajo izključno z zdravniki, ki bodo obravnavali otroka.
Za čustveno in informacijsko podporo se lahko bodoči (in sedanji) starši otroka, rojenega z gastroshizo, obrnejo na slovensko ambasadorko, članico The Global Gastroschisis Foundation, Azro Omerović na azra@averysangels.org.

Be A Parent Supporter

Register for Support

Become A Volunteer

Register your Event

Host/Participate in Awareness Day Event

Avery’s Angels Gastroschisis Foundation

501c Non-Profit Organization

www.averysangels.org

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska