Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Živali v občini Šoštanj skozi objektiv Mateja Vraniča

Občina Šoštanj ima manj kot 100 kvadratnih kilometrov površine, a je zaradi velike razgibanosti dom številnim živalim. Družmirsko jezero, Paka, potoki in potočki gostijo ptice ter druge vodne in obvodne živali. Mnoge vrste se zadržujejo na travnikih in poljih, druge se dobro počutijo v zavetju gozdov. Ker ti segajo dokaj visoko, lahko tu najdemo tudi tako redko vrsto, kot je veličasten, a zelo plah divji petelin. Nekatere pa se, nasprotno, prav dobro znajdejo v bližini naselij.

Živali, ki jih vidite na teh posnetkih, so naši večinoma nevidni sostanovalci. A če malo pozorneje odprete oči, boste nekatere morda že kmalu opazili. In pri tem morda pomislili, da to ni nekaj samoumevnega. Marsikje te možnosti res že dolgo nimajo več.

 

Matej Vranič

Matej Vranič je poklicni fotograf in filmar. Posveča se predvsem svetu divjih živali; zanje se poglobljeno zanima že od otroštva dalje. Sodeluje z različnimi mediji in naročniki. Slovenska izdaja revije National Geographic je doslej objavila osem njegovih reportaž o divjih živalih, Združenje naravoslovnih fotografov Slovenije pa mu je podelilo naziv »naravoslovni fotograf leta 2017«.

Zadnja leta se ukvarja zlasti z videoprodukcijo. Film Ptice jezer, njihova vrnitev (2018) je zaradi osupljivih posnetkov in zgodbe, ki se osredotoča na pernate prebivalce Šaleških jezer, na mednarodnih filmskih festivalih prejel številne nominacije in nagrade. Izjemen je tudi odziv na film Divja Slovenija (2021), več kot 80-minutno zaokroženo avdiovizualno pripoved o bogatem živalskem svetu Slovenije.

 

Besedilo je pripravil Marjan Žiberna.

 

 

Več si lahko pogledate tukaj zivali_obcina_sostanj_prev2

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska

Pridite po doživetja v Šaleško dolino.
Pripravite se na zabavne in zanimive počitnice v družbi neverjetnih in edinstvenih dogodivščin.