Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Dogodki in doživetja z Zavodom za turizem Šaleške doline (Pomlad v Šaleški dolini – maj 2024)

V mesecu mladosti in ljubezni se na Zavodu za turizem Šaleške doline veselimo novih dogodkov in doživetij, ki jih pripravljamo tako za domačine kot za obiskovalce. Med drugim prirejamo 2. Turistični forum Šaleške doline in urbano kulinarično doživetje Stopimo skupaj v medeni svet. Poskrbeli bomo za gostinsko ponudbo na pomladnem sejmu Petek v mestu. Vista bo gostila 39. Rally Velenje. Našo destinacijo bomo predstavili na 26. Slovenski turistični borzi – SIW na Bledu. Na mesečnem tematskem vodenju pa bomo raziskovali Vilo Bianca in Staro Velenje. Hvaležni vam bomo, če boste na majska druženja v Šaleški dolini povabili tudi druge. Spremljajte nas na spletni strani visitsaleska.si in na družbenih omrežjih @visitsaleska. Veselimo se vas!

 

 1. maj 2024 ꟾ 9.30–15.00 ꟾ Vila Bianca
  Turistični forum Šaleške doline

Kakšen potencial ima industrijska kulturna dediščina za razvoj turizma? Kako ohranjati snovno in nesnovno dediščino premogovništva v Šaleški dolini? Kako s povezovanjem kulture in turizma v procesu pravičnega prehoda iskati nove smeri naprej? Ideje bomo nizali na 2. Turističnem forumu Šaleške doline z naslovom Dediščina premogovništva kot priložnost za razvoj turizma Šaleške doline, ki ga pripravlja Zavod za turizem Šaleške doline v sodelovanju z Razvojno agencijo SAŠA. Izbrani gostje iz lokalnega in nacionalnega okolja bodo predstavili svoje poglede na premogovniško zapuščino in njene potenciale za razvoj turizma. Na okrogli mizi pa bodo izpostavili pomen razvoja kulturnega turizma premogovne regije na pragu gospodarskega prestrukturiranja. Bodite z nami in raziščite svoje priložnosti v pravičnem prehodu s povezovanjem kulture in turizma.

Število udeležencev na forumu je omejeno, zato so prijave obvezne na spletni povezavi najkasneje do petka, 3. maja 2024, do 12.00.

Več informacij in program

 

 1. maj 2024 ꟾ 17.00 ꟾ Vila Bianca, mansarda

Razstava Društva šaleških likovnikov

Ob Tednu ljubiteljske kulture bodo člani Društva šaleških likovnikov, ki s svojimi deli redno gostujejo v mansardnem razstavišču Vile Bianca, odprli novo razstavo, ki bo na ogled do 2. junija 2024.

 

 1. maj 2024 I Predstavitev projekta Šaleška dolina 4.0. ob 20. letnici vstopa Slovenije v EU I Nova Gorica

Praznovanje 20. obletnice vstopa Slovenije v Evropsko unijo bo zasnovano tudi tako, da bodo predstavljeni uspešni projekti, ki so bili podprti z evropskimi sredstvi.

 

 1. maj 2024 ꟾ 15.00–20.00 ꟾ Titov trg

Petek v mestu, pomladni sejem

Pomladni sejem Petek v mestu bo združil prodajno-razstavni sejem cvetja, izdelkov domače in umetnostne obrti, domačih kulinaričnih dobrot z zabavnim in kulturnim program. Zavod za turizem Šaleške doline je na sejem povabil lokalne ponudnike okusnih jedi in pijač. Za prigrizke in zdravico bodo poskrbeli Gorenje gostinstvo, Bistro Bianca, Kavarna Stari trg, Skubeer brewing, Wunder beach bar in Hotel Razgoršek. Ob 18.18 bo nastopila skupina Kvatropirci z Manco Špik.

 

 1. in 15. maj 2024 ꟾ Bled

Predstavitev Šaleške doline na 26. Slovenski turistični borzi – SIW

Našo, družinam, aktivnim raziskovalcem in ljubiteljem pristnega podeželja prijazno destinacijo, bomo predstavili na 26. Slovenski turistični borzi – SIW na Bledu. Obiskovalce bomo povabili na zgodovinska, kulinarična, aktivna, sproščujoča, urbana, zabavna in zelena popotovanja.

 

 1. maj 2024 ꟾ 18.00 ꟾ Vila Bianca, poročna dvorana

Predavanje Urše Zgojznik: S preprostimi triki do bolj zelenega doma

V okviru 12. medgeneracijskega festivala »Odprimo srca zelenim navadam« bomo v sodelovanju z MO Velenje izpeljali predavanje Urše Zgojznik  »S preprostimi triki do bolj zelenega doma«. Predavanje bo namenjeno širši javnosti.

 

 1. maj 2024 ꟾ 10.00 ꟾ Vila Bianca

Tematsko vodenje po Vili Bianci in Starem Velenju

V sklopu brezplačnih tematskih vodenj z naslovom Poznaš svoje mesto? Tokrat vabimo na raziskovanje historične Vile Bianca in starotrškega jedra Velenja. Spoznali bomo pripoved vile od njenih temeljev do najnovejših vsebin. Sprehodili se bomo v preteklost in srečevali prihodnost, saj se bomo ozirali nazaj v čas, obenem pa opazovali posodobljeno podobo tako Vile Bianca kot Starega trga. Veste, kje je bila prva osnovna šola v Velenju, kje je bil prvi hotel ali kaj se danes dogaja v Pekarni idej?

Prijave: turizem@velenje.si

 

 1. maj 2024 ꟾ 20.00 ꟾ Vista – Park z razgledom

Svetovni dan kronične vnetne črevesne bolezni

Na pobudo Društva za kronično vnetno črevesno bolezen bomo ob svetovnem dnevu kronične vnetne črevesne bolezni Visto obarvali vijolično v znak solidarnosti z ljudmi z ulceroznim kolitisom in Chronovo boleznijo.

 

 1. maj 2024 ꟾ 18.30 ꟾ Muzej premogovništva Slovenije

5-zvezdično doživetje VELENJE UNDERGROUND

V najgloblji jedilnici v Evropi, urejeni kar 160 m pod zemeljskim površjem, bomo ponovno ponudili rudarske in gastronomske presežke Slovenije. Doživite jih z vsemi čuti! V spremstvu vodnika pa šaleškem podzemlju vas bodo natakarji in vrhunski chefi razvajali z izvirnimi jedmi, ki so jih navdihnile lokalne sestavine in rudarska tradicija.

Trajanje: približno 3 ure

Obvezne rezervacije in informacije: turizem@velenje.si

 

23.–25. maj 2024 ꟾ Vista – Park z razgledom

 1. Rally Velenje

Že 39. tradicionalni AMTK Rally, ki bo letos potekal od 23. do 25. maja na prireditvenem prostoru Vista – Park z razgledom. Dirka bo štela za slovensko državno prvenstvo, hrvaško državno prvenstvo in pokal Mitropa, dolžina proge bo znašala 250 km.

 

 1. maj 2024 ꟾ 9.00–13.00 ꟾ Cankarjeva ulica

Vstopimo skupaj v medeni svet

Ob mednarodnem dnevu čebel in v spomin na dan mladosti prirejamo kulinarično doživetje z najboljšim mladim chefom leta 2023 in drugimi lokalnimi ponudniki. Prireditev, sladko kot mladost, bo zaznamoval med. Boštjan Volk bo na imenitnih krožnikih Lončarskega centra Bahor postregel zmagovalno sladico Medeni objem. Tradicionalno lokalno Čebelarstvo Čanč bo predstavilo najboljše iz zakladnice čebeljih panjev. Bistro Bianca bo ponujal vmešana jajca s šparglji, veganski burger s čemaževo majonezo, polnjena pečena jabolka z orehi in medom ter osvežilne pijače. Za vzdušje pa bo poskrbela violinistka Olga Ulokina.

Prvih 50 sladic lahko rezervirate na turizem@velenje.si, potrditev rezervacije pa opravite s plačilom. Cena sladice je 8 EUR.

 

Pogled nazaj – april 2024

V sodelovanju s Termami Topolšica smo med 5. in 7. aprilom na sejmu Freizeit Celovec predstavljali destinacijo Šaleška dolina in vabili tuje goste na preživljanje počitnic, aktiven oddih in doživetja, ki jih ponujata Velenje in Šoštanj z okolico.

Vila Bianca je gostila 23 dogodkov. Med drugim je tu potekala tridnevna Mednarodna konferenca Šola & Muzeji Zavoda EDUCA izobraževanje. Mestna občina Velenje je izvedla izobraževalno prireditev Za zeleno Velenje, na kateri so različni predavatelji predstavili zelene smernice, kreativno komunikacijo trajnosti in razna uporabna gradiva. Zavod za turizem Šaleške doline pa je pripravil sprejem za nove lokalne turistične vodnike.

Na Visti – Parku z razgledom se je aprila zbralo več kot 1000 obiskovalcev na treh večjih dogodkih: srečanju Združenja kampov Slovenije, duatlonu in evropskem tekmovanju z vozili na pedala.

Zabeležili smo še eno uspešno izvedbo 5-zvezdičnega butičnega produkta Veleje Underground, ki nosi znak Slovenia Eunique Experience.

Sodelovali smo na prireditvi Mestne občine Velenje ob svetovnem dnevu zdravja.

Naši lokalni turistični vodniki pa so izvedli pet vodenj tako za domačine, kot za obiskovalce.

 

Vaša podpora nam veliko pomeni. S širjenjem glasu o naših prizadevanjih za obiskovalcem in domačinom prijazno Šaleško dolino nam pomagate razvijati potenciale naše turistične destinacije. Hvala vam!

Vabljeni v našo družbo. Skupaj nam bo lepše!

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska