Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

ŠOŠTANJ.Mesto lepega kamna in svetlobe.

ŠOŠTANJ.
Mesto lepega kamna in svetlobe.

Play button

Mesto posebnih obrti in dejavnosti

Svetlobo so za svoje delo potrebovali šoštanjski usnjarji, osvetljevala je slikovite vile okoli trga. Danes za svetlobo skrbi tudi energija iz šoštanjske termoelektrarne. Posebnosti trga, ki se je razvijal z veliko usnjarno, danes Muzejem usnjarstva na Slovenskem, lahko spoznavate na vodenih ogledih mesta, ki je neločljivo povezano s podeželjem. Tam vas čakajo Kavčnikova domačija, doživetja Lončarstva Bahor ter druge točke naravne in kulturne dediščine.

Šoštanj z višine in od blizu

V Šoštanj je letalo prvič priletelo že leta 1927. Danes je v bližnjih Lajšah športno letališče, s katerega lahko poletite na panoramske oglede Šaleške doline. Kar vidite, lahko od blizu obiščete tudi po pohodniških in kolesarskih poteh. Če želite v miru strniti vtise, se sprostite ob jezeru, privlačnem tudi za ribolov, ali v bližnjih Termah Topolšica.

Usnjarstvo v Šoštanju

Usnjarstvo v Šoštanju

Play 360 button
Šoštanj je dolgo dišal po usnju! Slikovit trg z mestnimi vilami se je več kot 200 let razvijal z usnjarno. V Muzeju usnjarstva Slovenije vstopite v delavsko stanovanje, direktorjevo pisarno in čevljarsko delavnico.
Želim izvedeti več Puščica povezave

Kako priti v Šoštanj?

Šoštanj leži v zahodnem delu Šaleške doline, na ravnici ob reki Paki. Ravninski del je obdan s predalpskim hribovjem, ki predstavlja zahodno obrobje Šaleške doline. Struga reke Pake se na izteku iz Šoštanja spusti v ozko sotesko Penka, čez katero poteka povezava s sosednjo Savinjsko dolino. Na vzhodnem delu Šoštanja se proti Velenju razprostira Družmirsko jezero, najgloblje Jezero v Sloveniji, nastalo zaradi ugrezanja tal nad opuščenimi rovi Premogovnika Velenje.

V Šoštanj se lahko pripeljete na različne načine: s kolesom, z avtomobilom, motorjem, taksijem, avtobusom ali vlakom ter različnimi kombinacijami nekaterih od teh.

Z avtomobilom

Šoštanj je od Ljubljane oddaljeno 80 km, od avtoceste A1(Ljubljana –Maribor) pa samo 22 km. Za dostop do nas izberite izvoz Žalec/Velenje in zavijte levo v smeri Šoštanja. Vozite po prednostni cesti približno 25 minut.

GPS koordinate Zavoda za turizem Šaleške doline:
Širina (N): 46,3571
Dolžina (E): 15,1116

Dodatne informacije:

Z letalom

Z različnimi letalskimi prevozniki lahko priletite na mednarodno letališče Jožeta Pučnika Ljubljana ter svoje potovanje do Šoštanja nadaljujete z drugim prevoznim sredstvom. Tudi letališča v sosednjih državah (v Avstriji, Italiji, Madžarski in na Hrvaškem) so razmeroma blizu in vam omogočajo odlična izhodišča za začetek vaše počitniške pustolovščine.

Dodatne informacije:

Šoštanj ima tudi svoje športno letališče Lajše, kjer pristajajo manjša letala. Nudi tudi panoramske polete nad Šaleško dolino.

Z avtobusom

Redne avtobusne povezave vam omogočajo prihod v Šoštanj z vseh koncev Slovenije.

Dodatne informacije:

Z vlakom

Do Velenja se z vlakom lahko pripeljete iz smeri Ljubljana ali Maribor.

Dodatne informacije:

#VisitSaleska