Rezervacija

Rezerviraj počitnice

V Šaleški dolini vedno več kolesarjev

Na Mestni občini Velenje si z različnimi aktivnostmi prizadevajo, da bi občanke in občane spodbudili k večji uporabi koles za premagovanje razdalj po mestu namesto uporabe avtomobilov. Tako so razvili slogan »Moje mesto Velenje. Moja izbira.«, uredili sklenjeno omrežje kolesarskih povezav in parkirišč, večkrat organizirali akcijo Velenje na koleščkih, s katero sodelujoči spoznavajo mestne kolesarske povezave, izvajamo pa tudi različne druge aktivnosti.

V prihodnjih dneh bodo predstavniki občinske uprave skupaj s predstavniki socialno šibkih skupin ponovno prevozili mestne kolesarske povezave in ocenili, če so bile odpravljene vse nepravilnosti, ki smo jih zabeležili na lanskoletnem pregledu kolesarskih povezav in po potrebi evidentirali nove. Na podlagi števcev, ki so jih postavili oktobra lani, ocenjujejo, da so pri spodbujanju kolesarjenja uspešni, saj se je število kolesarjev na vseh petih lokacijah, kjer so števci postavljeni, povečalo. Letos so jih našteli že 176.783.

V Velenju imamo 5 kolesarskih števcev, ki so postavljeni pri OŠ Livada, na poti na Gorico, na Vodnikovi cesti pri pumptracku, na Cesti Simona Blatnika in pri podjetju Gorenje Hisense. Največ kolesarjev se po podatkih števcev pelje po Vodnikovi cesti, v zadnjem tromesečju se jih je tam peljalo kar 24.439. V povprečju pa beležijo 131 kolesarjev dnevno. Skupno so letos na števcih zabeležili že 176.783 kolesarjev.

Za uspešne promocijske aktivnosti vezane na kolesarske povezave je bila Mestna občina Velenje na razpisu URBACTa Mesta >> mestom prepoznana kot dobra praksa s področja trajnostnega urbanega razvoja. Pod svojo utemeljitev izbora so zapisali: »Enotno komuniciranje in grafična podoba Moje mesto. Moja izbira. olajša uporabo javne infrastrukture in mobilnostnih storitev. Podpora novo nastale infrastrukture s komunikacijsko kampanjo spodbuja prebivalce, da jo preizkusijo in ozavešča o pozitivnih učinkih uporabe trajnostnih oblik mobilnosti. Pohvalno je tudi izboljševanje starih kolesarskih tras.«

V lanskem letu so uredili skoraj 21 km kolesarskih povezav, nekaj parkirišč za kolesa, postavili smo nekaj označevanih tabel s promocijskimi vsebinami, izdali več promocijskih zgibank z zemljevidi, razširili sistem izposoje koles Bicy, aktivno pa sodelujejo tudi pri vseh postopkih za ureditev državnih kolesarskih povezav iz Velenja proti Mislinji in proti Dobrni.

S kolesom po dolini

V Šaleški dolini lahko kolesarite med griči, gozdovi, rekami in jezeri po številnih kolesarskih poteh, ki so tudi zbrani v katalogu in aplikaciji. S kolesarskim avtobusom se lahko tudi odpravite po nove izzive v sosednjo pokrajino. Šaleška dolina je resnično prijazen prostor za ljubitelje kolesarjenja.

Na Zavodu za turizem Šaleške doline pa imamo za kolesarje pripravljena prava kolesarska doživetja, izmed katerih lahko izberete tisto, ki vam najbolj ustreza:

 1. Vodena kolesarska doživetja

  Zakaj na vodeno kolesarsko turo? Ker vodnik pozna teren in znamenitosti ob kolesarski poti, se prilagodi glede na vaše zahteve znanje in kondicijsko pripravljenosti, pomaga pri nastavitvah kolesa in vam svetuje glede izboljšanja tehnike vožnje, ki vam bodo omogočale užitke in popoln izkoristek kolesa. Naši kolesarski vodniki imajo licenco Turno kolesarski vodnik TKV1.

  Več

 2. Za mestne potepe

  lahko uporabite mestni sistem izposoje koles Bicy, najamete kolesa za turiste ali pa s svojimi kolesi raziščete lahko dostopne kolesarske poti okoli jezer.

  Izposoja koles Bicy
  Izposodite si kolo

 3. Za dnevni izlet

  je odlična izbira kolesarska steza med Velenjem, Šoštanjem in Topolšico. Kolesarski navdušenci si dan lahko popestrite tudi z vstopom na kolesarski Štrekna bus, ki Šaleško dolino povezuje s Koroško in avstrijskim Labotom s kopalnim jezerom.

  Štrekna bus

  Bicikel Bus

 4. Zahtevnejši kolesarji

  lahko izberete tematske kolesarske poti, kakršne so Tematska kolesarska pot Paški Kozjak, Šentjanška kolesarka pot po Vinski Gori in Vinskogorska kolesarska pot. Osvajanje cilja pri Domu na Paškem Kozjaku na višini 1272 m ter premagovanje zahtevnih poti po vinskogorskem območju je primerno za kolesarje z gorskimi kolesi.

  Navodila za uporaba bikemap aplikacije

   

 

Tudi vi izkoristite možnosti za samostojne aktivnosti v naravi in ne pozabite, da lahko marsikaj doživite tudi z lokalnimi vodniki! Po namig za najbolj aktualna doživetja, po več informacij, po karte, brošure in druge pripomočke pridite v TIC Šaleške doline v Vili Bianca v Velenju.

Poiščite pravo pot zase. 

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska

Izkoristite bon in pridite po doživetja v Šaleško dolino.
Pripravite se na zabavne in zanimive počitnice v družbi neverjetnih in edinstvenih dogodivščin.