Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Velenjski grad

Če bi zaprli oči in si v mislih skušali pričarati pravljični grad, podoba, ki bi nastala za vekami, prav gotovo ne bi bila daleč od podobe gradu Velenje, ki nas pozdravi ob vstopu v Velenje na položnem griču. Njegovo jedro je bilo postavljeno v 13. stoletju, večji del današnje podobe pa je dobil tri stoletja pozneje, ko so med drugim zgradili notranje arkadno dvorišče ter večji del slikovitega obzidja s stolpi in mogočno renesančno rondelo.

Velenjski grad je nekoč imel prečudovit vrt, danes pa je na tej lokaciji prenovljen grajski park.

Danes je grad popolnoma obnovljen. V prostorih gradu se nahajajo stalne zbirke Muzeja Velenje. V prostorih nekdanje konjušnice hranijo ostanke mastodonta, najdene v neposredni bližini Velenja, v grajski kapeli pa zbirko baročne umetnosti iz porušene cerkve sv. Jurija v Škalah. Ena od sob je namenjena priložnostnim razstavam.

Obiskovalce gotovo najbolj navdušita rekonstrukciji trgovine in gostilne iz 30. let 20. stoletja; ker v trgovinici prodajajo tudi vstopnice za ogled muzeja, je tu precej živahno. Bogato ponudbo dopolnjujejo velenjske poletne kulturne prireditve, možen pa je tudi najem grajskih prostorov za sprejeme in podobno.

Virtualni sprehod po Velenjskem gradu

Več o Muzeju Velenje na Velenjskem gradu

#VisitSaleska